Sunday, June 24, 2012

Petuan Nak Bagi Otak Belah Kanan KuatAssalamualaikum ~ ~ ~ K . Wan UPDATE Blog yang bosan harini . Tapi WAN nak share sikit sebab apa WAN pandai dalam perlajaran (pandai la sangat XD ) HAHA . K Baca bawah tu


Petua untuk menguatkan otak kanan
 1. Banyakkan membaca dan menghayati sejarah.
 2. Banyakkan membaca bacaan pengetahuan umum (general knowledge). Sebaliknya cuba kurangkan bacaan majalah hiburan kerana hiburan biasanya mengandungi gambar yang agak keterlaluan dan bahan gosip berlebihan.
 3. Bermonolog – Muhasabah diri
 4. Memperbanyakkan ekspedisi, pengembaraan, lawatan, berkelah dan melancong.
 5. Selalu menyertai seminar, forum, pameran, ekspo dan lain-lain.
 6. Menatap dan merenung Al-Quran (erk, bagaimana tu?).
 7. Selalu melakukan latihan menguatkan konsentrasi – main dart contohnya. Hoho, Admin baru 3-4 hari mula main dart. Ermm.. bagus-bagus.
 8. Selalu berfikir secara kreatif – fikirkan idea baru lain dari yang lain
 9. Sering melakukan latihan pendengaran, penglihatan, pergerakan, penciuman dan merasa secara imaginasi.
 10. Bertafakur atau berfikir tentang makhluk Allah dan alam semesta.
 11. Memikirkan sesuatu kejadian, peristiwa-peristiwa dan isu-isu semasa. Belajarlah dengan alam semesta dan kehidupan ini.
 12. Membaca, memahami, merenung dan menghayati isi Al-Quran sedalam-dalamnya. Fikirkan apa yang tersurat dan tersirat di dalam kandungannya. Lakukan begitu juga terhadap hadis-hadis Rasullullah s.a.w.
 13. Bermain catur – Lama dah Admin tak main.
 14. Suka berfikir dengan bertanya kepada diri-sendiri dengan menggunakan kata kunci ‘apa, siapa, bila, di mana, kenapa dan bagaimana‘.
 15. Selalu menambah pengetahuan umum dengan membaca, mengikuti program-program berbentuk maklumat dengan menonton televisyen, mendengar radio, internet dan sebagainya.

  #Wan tau kamu tak baca sampai abis HAHAHA . Terpulang la kan :D . Wasalam ♥

No comments:

Post a Comment

Play